GERİ SAYIM BAŞLADI…..
SAİK Geçmiş yıllarda kullandığımız fakat yürürlükten kaldırılan devir zeyilnamesi konusunda hala ısrar etmektedir. SAİK in , Anayasa mahkemesi sigortalının 15 günlük hakkının , araç yeni alıcısına kullandırmasına müsaade etmez iken komple kalan sigorta süresini yeni alıcısına hediye etme ısrarı niyedir ?
Anayasa Mahkeme sinin 23/01/2024 tarihli kararı ile, 05/03/2024 tarih ve 32480 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan değişiklik ile , 05/12/2024 tarihinden itibaren trafik sigorta iptallerindeki 15 günlük geçerlilik süresi tamamen ortadan kalkmış olacak.
SEDDK ‘ almış olduğu kararları takip ediyorum, konuya ilişkin hala ortada bir şey yok,
SAİK ‘ in toplantılarını takip ediyorum, konuya ilişkin hala akılcı bir çözüm önerileri yok, (tabi devir zeyilnamesini saymaz isek, )
SAİK Geçmiş yıllarda kullandığımız fakat yürürlükten kaldırılan devir zeyilnamesi konusunda hala ısrar etmektedir. SAİK in , Anayasa mahkemesi sigortalının 15 günlük hakkının , araç yeni alıcısına kullandırmasına müsaade etmez iken komple kalan sigorta süresini yeni alıcısına hediye etme ısrarı niyedir ?
Eğer bu konuya kısa sürede daha akılcı bir çözüm bulunmaz ise, hepimiz, arının bal kovanı etrafına toplandığı gibi, acenteliklerimizi Noterlerin etrafına taşımaya başlarız.
Devir zeyilnamesi çözüm değildir, aracı satın alan vatandaşın da o anda sigortasız kalması da çok sıkıntılı bir durumdur.
Eğer daha akılcı bir çözüm getirmeyecekler ise, en azından, yeni araç alacak kişilere, notere gitmeden önce geçici bir trafik sigortası yapılmasını öneriyorum. Alacağı araç belli, plaka belli ruhsat belli, nasıl ki sıfır araç alımlarında ruhsatsız tc ve motor şasi ile sigorta yapabiliyor isek, bundan sonra da 2. El araç alımlarında alıcı adına bizlere sigorta yapabilme yetkisi tanımlanmalıdır.
Eminim ki SBM nin bu konuda alt yapısı tamdır. Bizlere düşen basın aracılığı ile yapılacak bilgilendirmeler ile artık bundan sonra araç almadan önce aracın sigortasının yapılması gerektiği anlatmaktır.
Bu işlem sigortalılık oranını yükselteceği gibi, noter etrafında acente kalabalığını da engelleyip daha adil bir ortam oluşmasına olanak verecektir.
Bir konu daha var ki bana göre bu da elzem önem taşımaktadır. Hep merak ederim, yurt dışından gelen araçlara bir yıldan az süreli trafik sigortası yapılmasına müsaade edilirken, bizim vatandaşlarımıza neden müsaade edilmez.
SBM- SEDDK- TSB nin dönem dönem de sosyal medya vs. hepsinin yaptığı ortak açıklamada, sigortasızlık oranı listesinin başını MOTOSİKLET ve TRAKTÖR çekiyormuş. Neden acaba?
Bir motosiklet kullanıcı olarak söylüyorum ki ben kışın motosiklet kullanmıyorum, Traktör için konuşursak da o da yılda belli dönemlerde kullanılıyor. Haliyle vatandaşın kullanmadığı sürelerde sigortaya para ödemek işine gelmemektedir.
Bildiğimiz EKMEK yıllardır aynı boyutta kaldı, fakat gramaj gittikçe düştü, gramaj düşmese çünkü ekmeğin fiyatı artacaktı. Bizim de yapmamız gereken bu yüksek enflasyon döneminde trafik sigorta ekmeğimizin gramajını düşürmektir.
Sigortalımıza bu zorunlu trafik sigortası için 15 gün (al sat yapanlar için) , 1 ay, 3 ay , 6 ay ve 12 ay gibi seçenekler sunmaktır. Sbm hasarsızlık indirimleri veya arttırımlarını poliçe süresi bazında aynı eşdeğer oranlar ile takip ettirebilecektir.
Bu tarz bir uygulama bize iş yükü gibi görünse de , sigortalılarımız ile irtibat süresini kısaltarak daha sıkı bir bağ kurmamıza ve dolayısıyla daha sadık bir müşteri portföyü oluşturmamıza, sigortalı açısından da o an ki bütçesinin durumuna göre seçenekli olarak poliçe yaptırmasına yarayacaktır.
Son olarak, bir konu da şu var ki, zorunlu sigortalarda poliçesini vadesinde yaptırmayanlara her 30 günde bir %5 gecikme zammı uygulaması hala devam etmektedir. Bu gecikme zammı maksimum %50 de durmaktadır. Örneğin 1 mayıs da biten bir poliçeyi vatandaş bütçe darlığı sebebiyle yaptırmamıştır. Aracını kullanmamasına rağmen 1 haziranda sigorta yaptırmaya geldiğinde, hem mayıs tarifesinden yararlanamamakta, haziran zamlı tarifeden yaptırmakta hem de %5 fazlasıyla yaptırmaktadır. Sigortayı kullanmadığı 30 günlük zaman boşluğunun gecikmesini ödemektedir. Madem kullanmadığı 30 günün gecikmesini ödüyor, sigorta neden 1 haziranda başlıyor.
Neden mayıs tarifesinden yapılmıyor. Madem 30 günlük boşluğun gecikmesini vatandaş ödedi, o zaman o boşlukta oluşacak bir hasarın da karşılanması gerekmiyor mu ? Demedi demeyin yarın öbür gün bu konuda başımıza bir dert açacaktır.
Kalın sağlıcakla….
Burhan ÖZTÜRK
SAİS Gen. Başk. Yard.